De tijdgeest

Ontwerpdenken –  “SPARC” is afkomstig van Mayo clinic. “See-Plan-Act-Refine-Communicate, is a description of a design methodology that is rooted in the techniques of prototyping, design thinking, and business integration.(Wikipedia). Veel meerwaarde in ‘SEE’ – kijken door de ogen van de klant. In de toolkit van ons project Zoals Thuis een uitleg (Werkwijze Zoals thuis ) en een illustratie (toelichting SPARC – figuur).

IDEO design:”we help organizations innovate”.  Designwijsheden kun je ook loslaten op de zeven hoofdzonden innovatieprocesorganisatie van het innovatieproces. IDEO’s Ryan Jacoby legt uit wat de zeven hoofdzonden van het innovatieproces  zijn en  Steven Johnson laat zien waar goede ideeën vandaan komen.

TED.com – Ideas worth spreading . Vitamine voor de creatieve geesten. Kijk  naar:   Tim Brown (IDEO, design thinking), Derek Sivers (‘how to start a movement’),  Sir Ken Robinson (over ons onderwijssysteem), Benjamin Zander (over klassieke muziek). Zet overal ondertiteling onder het beeld aan. Tip: wil je video’s van TED downloaden incl. ondertiteling gebruik dan de TedGrabber.

Het brein – wie heeft ‘m niet.  Mensen worden steeds opener voor vergelijkingen met dieren en evolutionaire verklaringen voor gedrag. “Neurowetenschappers drukken onze neus op het feit dat we biologische wezens zijn en dat heel veel van ons denken, onze cognitie in verband staat met dierengedrag” (video: Frans de Waal Tegenlicht jan2011).   Neem apen – we stammen er niet van af – we zijn ze (Spark_54_english_01). Frans de Waal onlangs  in Profiel: moraliteit hebben we van neef chimpansee. En Isabel BehnckeIzquierdo (ja die) neemt ons bij Ted.com mee in de speelse wereld van de Bonobo. “Play is the glue that binds us together.”  Verder de koppeling tussen neurowetenschappen en leiderschap (neuroscience of leadership) en het NLJ_SCARF model (met dank aan Anna Hinze). Verplichte kost: Antonio Damasio – De vergissing van Descartes – Gevoel, verstand en het menselijk brein. Onze emoties hebben een lichamelijke status als basis.

Een reactie op De tijdgeest

  1. Dag Ben,
    Dag leuk te merken dat dat brein van mij, na z’n 35 jaar toch nog reageert op jouw naam. Lang geleden … ik werkte destijds op het GAB aan het Singel in Amsterdam, wij hadden toen contacten over jeugdwerkeloosheid e.d. precies staat het me niet meer voor ogen allemaal, godzijdank still going strong …!

    hartelijke groet

    Geert Hoekstra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s